2011. március 1., kedd

Kíváncsi vagyok

Igen,kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Régóta foglalkoztat a kérdés,hogy vajon mennyire értékelik az emberek a kézzel alkotott aprólékos munkákat. Sokszor megcsodálják ismerősök,kollégák a munkáimat. De vajon tudják-e,valójában mekkora munka van benne?
A cserebere kapcsán volt egy esetem: amikor megmondtam,hogy mekkora csereértékre gondolok,akkor nem kellett a kiválasztott dolog. Ez önmagában nem gond,csak elgondolkodtat: ha én öt-hat órát dolgozom valamivel,akkor tényleg sok mondjuk egy száz forintos órabér,amiben benne van az anyagköltség is?
Örülnék,ha leírnátok a véleményeteket,tapasztalataitokat.
Sőt,konkrétabb leszek: az előző bejegyzés kis párnácskái szerintetek mennyit érnek? Mondjuk,ha egy üzletben látnátok és megtetszene,mennyit adnátok érte?
Ha valaki nem akarja nyilvánosan elárulni,megpróbálok egy szavazós oldalsávot felrakni ( ami egyáltalán nem biztos,hogy sikerül,ismerve önmagam:))
Köszönöm,hogy végigolvastad ömlengésemet,és még ha válaszolsz is...

15 megjegyzés:

  1. Szia!

    Én is tapasztalom, hogy az embereknek fogalmuk sincs, hogy mekkora munka van egy-egy hímzésben.... A nővéreméknek varrtam egy közepes méretű képet, és olyan sokan kiejtik a szájukon hogy: csinálsz nekem is???... Hónapok alatt készítettem el, ilyet csak nagyon közeli embereknek ajándékozom.
    Szokták azt is kérdezni, hogy mennyi ideig tart megcsinálni? Azt szoktam válaszolni, hogy: Amennyi időre gondolsz,+ azt szorozd be 100-al....:))))

    VálaszTörlés
  2. Szia Magdi!
    Bizony bizony nem nagyon értékelik az emberek a kézzelgyártott dolgokat...Persze vannak kivételek!
    Tudomásul kell venni,hogy meg kell fizetni az árát hiszen rengeteg idő és energia fekszik bennük! És persze a készítő szíve-lelke is benne van... És tudod mi a tapasztalatom?
    Leginkább azok az emberek drágálják a kézi gyártású dolgokat akiknek meg sem kottyanna kiadni azt az összeget érte..
    Mi nagyon szeretjük az ilyen termékeket-legyen bármiről szó- és igyekszünk a gyerekeinknek is átadni ezt a szemléletet!
    Puszillak!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nagyon alacsony árakat írtál a szavazásra, a boltokban drágábban adják éppen arra hivatkozva, hogy egyedi! A boltokban néha elvetemült árak vannak (sokszor én azért nem veszem meg,mert tudom, hogy "annyit nem ér"), de szerintem többet ér a munkád, mint amilyen összegeket megadtál.
    Egyébként, aki soha nem hímzett, varrt...stb honnan tudná, hogy ez mekkora munka!? Sokan azt hiszik ez rip-rop elkészül.

    VálaszTörlés
  4. Magdi, nehéz dolog ez: én is azt tapasztaltam, aki nem kézimunkázik fogalma sincs mennyi munka van benne.Egyszer mondta nekem valaki, hogy olyan szépeket készítek, miért nem adom el.Rábökött találomra a 3D-s házikómra, hogy ezt például.Kérdeztem, hogy ő mennyit adna érte:400- 500 Ft-ot mondott.Láthatta az arckifejezésem, mert aztán javított 700-800 Ft-ra.
    Mondtam neki,hogy csak a készletet 2500 Ft-ért vettem és hol van akkor a hímzéssel és az összeállítással eltöltött idő....Akkor nagyon elcsodálkozott ( és magában azt gondolhatta, én se vagyok normális :))) )
    Szóval én ezért nem gondolkodom eladásban: hímzést is csak ajándékba készítek és csak olyanoknak, akikről tudom értékelik és tudják
    mennyi munka van benne.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem is nagyon-nagyon alacsony árakat adtál meg.
    Én legszívesebben csak kézműves tárgyakat vásárolnék,ha tehetném.Bútorokból,egyéb használati tárgyakból,dekorációkból is azok az értékesek számomra igazán,mert azokban benne van a munka szeretete,az alkotó szíve-lelke.Akik sokallják ezeket az árakat,azok nincsenek képben,bele sem gondolnak mennyi a ráfordított idő,munka és pénz még akkor is,ha látszólag "csak" apróságról van szó.
    Szép napot:o)

    VálaszTörlés
  6. Csatlakozom a többséghez! Én is keveslem az árat amit írtál!És tényleg így van, sajnos az emberek többsége nem lát bele a mélyébe a munkáinknak.Van egy sztorim egy karival: - A lényeg: csináljam újra! - az illető nem látta a benne levő munkát, időt, és nem volt elég hogy úgy megcsináltam ahogy akarta, még variált benne olyanokat, hogy szerintem lehetetlen azt megcsinálni. A modoráról inkább nem írok... Mikor viszont felajánlottam hogy vissza adom a pénzt,(ami nem sok volt) többször nem is jelentkezett. - Még is jó az a kari!!!!!!!!! :)

    VálaszTörlés
  7. Igen érdekes kérdést feszegetsz! :) A vevő hozzáállása a döntő szerintem ebben a dologban. Vehetek 500 Ft-ért kínai karácsonyi terítőt vagy 50 ezer Ft-ért iparművész által készített hímzettet is, a használati értéke ugyanaz. Hogy melyiket veszem, az függ a neveltetésemtől, szemléletemtől, és - igen - a divattól is (na meg persze a pénztárcámtól! Ez nagyon fontos!). Hogy milyen van a szomszédnak, meg a rokonságnak. Nálunk a többségnek kínai van. Ezt a mintát követik a legtöbben. Idő (és pénz) kell, hogy ez változzon. A sznobizmusnak nem csak rossz oldala van.:)
    Meg lehet figyelni, hogy ha valaki "divatba jön", akkor már komoly pénzeket fizetnek a dolgaiért, és ez cseppet sem baj, sok munka és küzdelem áll mögötte. De mindig is így volt ez a művészetben.
    Amúgy szerintem is többet ér a két kis párna, még a 700-800 is nagyon kevés érte.

    VálaszTörlés
  8. Nem ismétlem a többieket, mindenben egyetértek!!! Saját bőrömön tapasztalom, ráadásul Pestre utazom az alapanyagért, ami baromi drága, mert Amerikából, Németországból hozzák - éppen tegnap jól fel is emelték az árát, úgyhogy nincs sok remény a folytatásra -, de gondolom a te alapanyagaidat sem adják ingyen!...
    A munkád óradíját képtelenség beszámítani, mert állítólag - én nem tudom, nem vagyok illetékes -, egy olcsó takarítónő 800 Ft/óra... Akkor miről beszélünk???
    Én inkább nem adom el, hanem elajándékozom orvosnak, tanárnak, óvónőnek, akiknek így honorálok és tudom, hogy megbecsülik!
    Ami a listádat illeti, én az elsőre szavaznék, ha egy nullával többet írnál! Tehát, ITT szavaztam!:)

    VálaszTörlés
  9. Azt hiszem, az előttem szólók mindent elmondtak...
    Példákat én is tudnék hozni, de nem teszem. Sajnos az emberek hozzá vannak szokva a tucat árához, ájuldoznak, hogy a fonal (meg általában az alapanyagok) milyen drága, egy pulcsit olcsóbb készen megvenni, de azt már nem nézik, hogy az az olcsó pulcsi miből van meg szegény munkást éhbérért (vagy még azért sem) dolgoztatják valahol....
    Nekem is szoktak nézni, amikor árakról kérdeznek.... Úgyhogy mostanában az első kérdésem, mennyit akar rászánni a kiszemelt ékszerre, és utána megmondom, hogy ezt meg tudom-e csinálni és ha igen, miből.... mert ugyebár a dárga alapanyagnak ára van.... :)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm,hogy elmondtátok!

    VálaszTörlés
  11. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Aki nem csinálja, kissé alulbecsüli a munkaigényéta kézzel készített dolgoknak. Arról nem is beszélve, hogy megfizetni sem hajlandó...
    Keveset írtál szerintem is:)

    VálaszTörlés
  12. Én np mint nap Sopronban járok. Látom, hogy az osztrákoknak szóló boltocskákban mennyiért vannak az ilyen dolgok. legalább kétszerese, de akkor nem mondtam sokat...

    VálaszTörlés
  13. A kézimunkáinkra ha kiírnánk azt az értéket, amit valóban érnek... - nos a mai világban nem biztos, hogy sűrűn csengene a "pénztárgépünk".

    Ezek a kis párnácskák szerintem ezren felül kóstálnak, tehát a szavazásra kiírt összegeid nagyon kevesek.

    A valós árat nem mindig tudjuk elkérni, de azt sem szabad, hogy teljesen alul értékeljük magunkat.

    Kicsit több, mint fél éve gyöngyfűzök aktívan, és a legnagyobb dilemmám mindig az, hogy mennyit is kérhetek érte. Megpróbálok nem szívbajos lenni, mikor a végösszeget kiszámolom, de azért nem a "legvastagabban fogó" ceruzámat veszem elő.

    A mai világban a kézműves cikkek legnagyobb ellensége - mint ahogy más is már másképpen megemlítette - a kínai "tucat". ...és amíg az embereknek nem lesz több pénze, addig mindig is a drága kategóriába fog esni a kézműves termék. Sajnos.

    VálaszTörlés
  14. Sajnos nekem is rosszak a tapasztalataim. Nem csak vásárlás hanem ajándékozás, csere bere kapcsán is.
    pl: egy mobiltartót hímeztem kézzel varrtam össze, kolléganőm vette egy kínai mütyűrt a telefonjára. 5000 Ft-volt mer rózsaszín. De a mobiltokért 1500 Ft-ot sem adna. Inkább vesz a kínain ami 1 hét után szétesik.
    A másik dolog az ajándékozás. Készítettem- játék keretében valakinek egy képet. 2 hétig hímeztem. Válaszra sem méltatott h megkapta amikor rákérdeztem mi a helyzet: ja oda adta a 2 éves kislányának játszani :( Ez azért elgondolkodtató nem?
    A harmadik pedig: ti is szoktatok cserebelérni. Éppen mostanában volt h akartam 4 orosz készletet, egy magyar lány írta neki van Oroszországból ajándékba kapta egy blogozótól! Az össz érték kb 500 rubel(kb 3500 Ft) kért érte 3 készletemet és kapaszkodjatok 80! csomag hímző fonalat. Amikor visszaléptem ő sértődött meg. Azért hülye én sem vagyok.
    Remélem nektek pozitívabbak a tapasztalataitok :)

    VálaszTörlés
  15. Szerintem a 100Ft/óra nevetségesen kevés. Konkrét számokat nem tudok mondani, de vdd alapul a bele feccült időt, az alapanyagokat (ha drága, nehezen elérhető anyagokkal, fonalakkal hímzel, annak bizony ára van). Évekkel ezelőtt a bárhímzők csak a hímzésért kb. 2Ft/öltés pénzt kértek. Idei árakat nem tudok :) Ebay-en nézelődj, mit mennyiért árulnak készen, szeritnem az már jó kiindulás lehet a saját áraid képzésében.

    VálaszTörlés